Mindig van mit tenni

Mindig van mit tenni

Mentsetek békát!

2017. március 10. - Bellington

Így néz ki egy elvarázsolt és általunk megmentett királyfi:

img_20170308_203359.jpg

Imádom az állatokat, kiváltképp a hazai őshonos vadállatokat. Kiskorom óta rajongok a hüllőkért és a kétéltűkért, szerencsére Miki és Lotti is. Aki fél tőlük, az vagy műveletlen, vagy szarul nevelték, vagy (kb. a hüllő-és kétéltűútálók 1%-ára tippelek) valódi fóbiában szenved. Nekik annyit tudok mondani, hogy aki az ellenségemnek (értsd: szúnyogok) az ellensége, az a barátom. :D
Mivel a természetvédelmet az egyik legfontosabb dolognak tartom a világon, ezért igyekszek benne a tőlem telhető legaktívabb módon részt venni: szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, kevesebb szemét előállatása (ez a legnehezebb) és önkénteskedés 1-2 természetvédelmi tevékenységben. Az elektromos terepjáróról alkotott vágyálmaim is ide tartoznak. :) Sajna egy 2 hónapos, 2 éves és 5 éves gyerek eléggé leszűkítik a tevékenységek lehetőségeit (pl. nem tudok gyöngybagoly költőládákat ellenőrizni templomtornyokba létrákon felmászva), viszont meg tudom figyelni a faluban fészkelő gólyákat és fiókáikat, és amit a gyerekek imádnak, tudunk békát menteni.

Békamentés dióhéjban: a békák télre a tavak melletti erdőben beássák magukat a földbe, így vészelik át a hideget. Néhol viszont az emberek a tó és az erdő közé köözutat építettek, így mikor tavasszal kibújnak a földből a békák, át kell haladniuk az úton ahhoz, hogy le tudják rakni a petéiket. De hát elüti őket az autó. Ezért a természetvédők hálókat helyeznek ki, hogy ne tudjanak kimenni a békák az útra, majd a vonulás időszakában minden este megfogják a fennakadt békákat és vödörben átviszik őket az úton.

Na mi is ezt csináltuk és várjuk a következő alkalmat. Matyi a hátamra kötve, mindenkin fénxviszaverő mellény és fejlámpa és ment is a családi békamentés.

Ha mi meg tudjuk csinálni 3 kisgyerekkel, akkor bárki meg tudja. A gyerekek életrevalóbbak, műveltebbek, segítőkészebbek, kitartóbbak lesznek, javul a vizuális differenciáló képességük (vedd észre, melyik falevél a béka! :) ) , a finommotorikájuk és a tűrőképességük.

Mentés közben a gyerekek kérésére többször meg kellett állnunk megnézni (és néha megsimogatni) a "zsákmányt". :)

Még egy pettyes gőtét is találtunk! :)

Itt a gőte:
(meg egy furcsamód kövér erdei béka a vödörben)

img_20170308_190206.jpg

Szabadlábra helyezett barna varangyok:

img_20170308_203444.jpg

Aki a motivációs posztom ellenére sem érezne késztetést a békamentésre, az gondoljon arra, hogy mi van, ha pont élete szerelme lakozik egy elvarázsolt béka testében. Sosem lehet tudni, ás hát ugye nem érdemes elszalasztani az alkalmat! :)

süti beállítások módosítása